Nasima
Nasima Razmyar (syntynyt v. 1984 Kabulissa) on helsinkiläinen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu sekä SDP:n 1. varapuheenjohtaja.
Ennen paluutaan eduskuntaan Razmyar toimi Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialasta vastaavana apulaispormestarina.
Razmyar valittiin ensimmäistä kertaa eduskuntaan vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Suomen ensimmäisenä pakolaistaustaisena kansanedustajana.
Razmyarin tavoitteena on edistää kahta suurta teemaa kansanedustajana: suomalainen osaaminen ja koulutus on nostettava jälleen maailman huipputasolle sekä varmistettava, että päätöksenteossa huomioidaan pääkaupungin menestyksen edellytykset.
Nasiman tarina
Olin 5-vuotias, kun lähdimme Afganistanista vuonna 1989. Isäni siirtyi silloin diplomaatiksi Moskovaan. Vuonna 1992 vallanvaihto Afganistanissa mullisti elämämme. Seurasi uusi verinen sota ja ovet vanhaan kotimaahani sulkeutuivat. Pakenimme Suomeen.
Nelihenkinen perheemme asui aluksi Rovaniemellä, jonka jälkeen muutimme Helsinkiin 1993. Asuimme Käpylässä kaupungin vuokra-asunnossa. Helsinki antoi meille kodin ja turvan. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta kannatteli meitä. Vaikka elämä oli paikoin niukkaa, ajattelin aina, että minulla oli riittävästi.
Lukion jälkeen lähdin tekemään töitä pakolaisten parissa. Työskentelin Tanskassa ja Suomessa kansalaisjärjestöissä, joiden myötä sain vahvan perspektiivin työhön ja elämään ylipäätään. Työni pakolaisten parissa noteerattiin myös muualla. Minut palkittiin vuoden pakolaisnaisena vuonna 2010.
Minusta taisi tulla tasa-arvon puolustaja jo pienenä tyttönä. Näin Afganistanissa, miten serkkutytöt eivät saaneet käydä koulua ja tavoitella parempaa tulevaisuutta. Koin tuolloin ja koen yhä suurta epätoivoa Afganistanin tilanteen vuoksi. Se on toinen kotimaani ja siellä ovat minun juureni. Afganistan on joka päivä elämässäni läsnä, niin lapsuuden perheeni kuin myös omien lasteni käyttämän kielen kautta.
Afganistan vaikuttaa myös siihen, miten katson elämää Suomessa. Suomalaisuus merkitsee minulle tasapainoa ja turvallisuutta. Meidän ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä kaikkea hyvää, mitä meillä täällä on.
Eduskuntaan ensimmäisenä pakolaistaustaisena suomalaisena
Eduskuntaan pääsin vuonna 2015 Suomen ensimmäisenä pakolaistaustaisena kansanedustajana. Se merkitsi minulle valtavasti. Mahdollisuus edustaa helsinkiläisiä ja vaikuttaa suomalaisen yhteiskunnan suuntaan ovat kaksi suurinta tavoitettani. Ne ovat myös syitä, miksi tartuin Helsingin apulaispormestarin tehtävään. Olen ylpeä ja tyytyväinen tuosta päätöksestä. Pääsin vaikuttamaan helsinkiläisten arkeen ja Helsingin tulevaisuuteen.
Kotikaupunkini ihmiset ovat työssäni lähellä. Olen saanut olla rakentamassa Helsingistä monipuolista kulttuurikaupunkia, jossa lähikirjastot toimivat ja liikuntamahdollisuuksia on kaikkien ulottuvilla. Helsinki on myös saanut uutta jalansijaa erinomaisena yökaupunkina.Nykyisessä tehtävässäni kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestarina ollaan suomalaisen yhteiskunnan ytimessä. Koulutus, eli tasa-arvoinen opinpolku ensimmäisestä päiväkotipäivästä toiselle asteelle ja siitä eteenpäin on meidän vahvuutemme, kansakuntamme menestystarina. Laadukas koulutus takaa, että jokaisella, taustasta tai perheen varallisuudesta riippumatta, on mahdollisuudet ponnistaa eteenpäin.
Olen huolissani siitä, miten suomalainen menestystarina tästä eteenpäin jatkuu. Tarinalle on kirjoitettava uskottavaa jatkoa, pidettävä huolta tulevasta. Siksi haen eduskuntaan vuoden 2023 vaaleissa.
Osaamisen, koulutuksen ja helsinkiläisten puolella
Osaaminen on tulevan eduskuntakauden tärkein asia. Tarvitsemme muutoksia koulutuksen määrärahoihin sekä koulutuspaikkojen määriin. Lisäksi tarvitsemme tehokkaita toimia työperäisen maahanmuuton edistämiseksi. Haen eduskuntaan, jotta voin vaikuttaa Suomen suuntaan. Jokaisen lapsen ja nuoren on saatava suomalaisesta peruskoulusta elämän eväät sekä intoa jatkaa eteenpäin.
En epäröi myöntää, että olen Helsingin ja pääkaupunkiseudun puolustaja. Koko Suomi hyötyy, kun Helsinki menestyy. Helsingin asiat ovat ratkaisevan tärkeitä koko maalle, oli kyse sitten koulutuksesta, työllisyydestä tai ilmastopolitiikasta.
Kiertäessäni kouluja ja tavatessani nuoria, olen ymmärtänyt entistä vahvemmin moninaisten esikuvien merkityksen. Haluan tarjota esikuvan niille maahanmuuttajataustaisille tytöille, jotka pohtivat paikkaansa maailmassa. Toivon voivani esimerkilläni valaa heihin uskoa, että heistä voi tulla mitä tahansa.
Toimielinjäsenyydet eduskunnassa:
Sivistysvaliokunta (Jäsen) 19.04.2023–
Valtiovarainvaliokunta (Varajäsen) 28.06.2023–
Sivistys- ja tiedejaosto (Jäsen) 08.09.2023–
Kunta- ja hyvinvointijaosto (Jäsen) 08.09.2023–
FAKTA:
Koulutus: Kulttuurintuottaja YAMK
Perhe: Puoliso ja kaksi lasta
Luottamustoimet: Kansanedustaja, Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 2012 alkaen, SDP:n 1. varapuheenjohtaja