Nasima

Nasima Razmyar (syntynyt v. 1984 Kabulissa) on Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialasta vastaava apulaispormestari. Razmyar toimii kasvatus- ja koulutuslautakunnan puheenjohtajana ja on kaupunginhallituksen jäsen. Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen hän on ollut vuodesta 2012 alkaen. Razmyar valittiin eduskuntaan vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Suomen ensimmäisenä pakolaistaustaisena kansanedustajana. Hän jätti kansanedustajan tehtävät tultuaan valituksi Helsingin apulaispormestariksi 2017. Nasima Razmyar on koulutukseltaan kulttuurituottaja (YAMK).

Nasiman tarina

Olin 5-vuotias kun lähdimme Afganistanista vuonna 1989. Isäni siirtyi silloin diplomaatiksi Moskovaan. Vuonna 1992 vallanvaihto Afganistanissa mullisti elämämme. Seurasi uusi verinen sota ja ovet vanhaan kotimaahani sulkeutuivat. Pakenimme Suomeen.

Nelihenkinen perheemme asui aluksi Rovaniemellä, jonka jälkeen muutimme Helsinkiin 1993. Asuimme Käpylässä kaupungin vuokra-asunnossa. Kävin koulua, sain kavereita ja opin suomen kielen. Lukion jälkeen lähdin tekemään pakolaisten parissa töitä. Työskentelin afgaanipakolaisten parissa Tanskassa kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n leivissä. Suomeen palattuani työskentelin kansalaisjärjestöissä mm. kunniaväkivaltaan liittyvässä hankkeessa ja projektipäällikkönä hankkeessa, jossa tuettiin maahanmuuttajanaisten pääsyä sisälle suomalaiseen yhteiskuntaan, kieleen ja tapoihin. Minut nimettiin vuoden pakolaisnaiseksi vuonna 2010.

Pikkutyttönä kuuntelin ja ihailin isääni, joka puhui kansastaan, maastaan ja hyvinvoinnista. Yläasteella ollessani päätin lähteä mukaan poliittiseen toimintaan. Itsetutkiskelu ja omien arvojen pohtiminen auttoivat tekemään valinnan: SDP on se puolue, jonka arvot jaan, ja jonka kautta haluan tehdä työtä Suomen eteen.

Suomalaisuus merkitsee minulle turvallisuutta ja tasapainoa. Suomesta on myös helppo puhua ulkomailla, ja maastamme voi olla ylpeä. Se merkitsee minulle todella paljon. Toivottavasti kukaan ei pidä itsestäänselvyytenä sitä kaikkea hyvää, mitä meillä täällä on. Se on tullut kovalla työllä ja se säilyy vain työtä jatkamalla. Olen myös ylpeä juuristani ja taustastani. Afganistanilaisuus on joka päivä läsnä elämässäni niin lapsuuden perheeni kuin kieleni kautta.

Olen ollut lähes 10 vuotta täysipäiväisesti mukana politiikassa. Kansanedustajana, Helsingin kaupunginvaltuutettuna ja nyt apulaispormestarina. Olen saanut samaan aikaan tulla äidiksi kahdelle pienelle pojalle. Oma perhe on minulle tärkeintä maailmassa. Olen ylpeä siitä, että olen voinut yhdistää vaativan työn ja perhe-elämän, vaikka se ei aina olekaan yksinkertaista. Toivon, että voin toimia esimerkkinä siitä, että omia unelmia kannattaa tavoitella ja että kaikki on mahdollista taustasta riippumatta. Suomi ja Helsinki ovat tehneet sen minulle mahdolliseksi.