Tiedote: Suomen on vaadittava tulitaukoa Gazaan

Julkaistu 26.10.2023.

Humanitaarinen tilanne Gazassa on niin kriittinen, että se asettaa siviilit hengenvaaraan. Suomen tulisi ensi tilassa vaatia Gazaan tulitaukoa, panttivankien vapauttamista ja avustuskuljetusten päästämistä alueelle, sanoo SDP:n 1. varapuheenjohtaja Nasima Razmyar. 

Hamasin hyökkäys on aiheuttanut Israelissa ja Gazassa järkyttävää kärsimystä ja humanitaarisen kriisin. Hyökkäyksen jälkeen arviolta 1400 israelilaista on kuollut ja 200 otettu panttivangiksi. Gazan puolella uhreja on jo yli 6000. Tilanne Lähi-idässä on äärimmäisen kriittinen ja riski konfliktin laajenemiselle kasvaa. Konflikteissa Suomen on aina yhdessä EU:n kanssa toimittava kansainvälisen ja humanitaarisen lainsäädännön raameissa. 

– Gazan yhä vakavamman humanitaarisen tilanteen keskellä YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoiturvallisuusneuvostolle, etteivät Hamasin iskut oikeuta palestiinalaisten kollektiivista rankaisemista. Ilman ruokaa, vettä, lääkkeitä ja sähköä palestiinalaiset nääntyvät ja kuolevat. Gazan saarto on laiton ja aiheuttaa silmitöntä inhimillistä kärsimystä. Jotta avustuskuljetukset voidaan toimittaa Gazaan, on Israelin pommitusten tauottava, painottaa Razmyar.

Razmyarin mukaan Suomen tulisi YK:n mukaisesti, yhdessä EU:n kanssa vaatia välitöntä tulitaukoa ja humanitaaristen kuljetusten päästämistä alueelle.

– Meidän on pystyttävä tuomitsemaan raakalaismainen siviilien tappaminen ja käyttäminen sodan välineenä. Rauhaa ei saavuteta tappamalla siviilejä. Mahdollinen viisumien evääminen YK:n työntekijöiltä on täysin vastoin yleistä humanitaarista periaatetta ja vaikeuttaa avun saamista palestiinalaisalueilla, sanoo Razmyar.

Tilanne on katastrofaalinen eikä herätä toivoa rauhanprosessista. Akuuttia kriisiä on edeltänyt pitkä konflikti sekä molemminpuolinen inhimillinen kärsimys. Nykyinen tilanne on osaltaan osoitus myös kansainvälisen yhteisön epäonnistumisesta. 

– Pidemmällä aikavälillä ainoa vaihtoehto rauhan saavuttamiseen on kahden valtion politiikan toteutuminen, jotta ihmiset voivat elää alueella rauhassa ja turvassa. Aivan kuten EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaedustaja Joseph Borrell juuri totesi, on EU:n toiminnan oltava konflikteissa johdonmukaista sekä pohjauduttavanormeihin ja sääntöihin, jotta emme anna ulkopuolisille valloille mahdollisuutta kritiikkiin. YK:n sekä EU:n tulee yhteisesti sitoutua rauhan saavuttamiseen ja tukea prosessia. Nyt meidän on kuitenkin keskityttävä akuuttiin kriisiin ja suojeltava siviilien henkiä, päättää Razmyar.

Kommentit

Jätä kommentti