Tienraivaajat tekevät moninaisuuden näkyväksi

Tämän vuoden Pride-viikon teemana on esikuvat. Esikuvat ovat tärkeitä jokaiselle meistä. Itse etniseen vähemmistöön kuuluvana olen havainnut, kuinka tärkeää on, että näkee muita kaltaisiaan erilaisissa yhteiskunnallisissa asemissa tai että he esimerkiksi julkisuuden kautta kertovat tarinansa. Esikuvat antavat etenkin nuorille viestin, että on muitakin minun kaltaisiani, ja että minusta voi tulla mitä vain – taustasta riippumatta. Tätä sanomaa olen myös itse halunnut välittää eteenpäin.

Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä kerrottiin nuoresta korkeushyppääjästä Jere Nyströmistä. Hän on omassa 16-vuotiaiden luokassaan Suomen mestari. Nyström ei mahdu perinteisiin heteronormatiivisiin muotteihin, mikä ei etenkään urheilumaailmassa ole välttämättä helppoa. Hän on ennakkoluuloista huolimatta ollut oma itsensä niin kotona, koulussa, kuin urheilukisoissa ja -harjoituksissakin.

Suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin vaihtelee hyvinkin paljon eri ympäristöissä. Urheilumaailma ei ole tässä suhteessa ollut kaikkein edistyksellisin, vaikka lajikohtaisia erojakin löytyy. Meillä on edelleen paljon tehtävää, että jokainen voi olla oma itsensä liikunnan harrastajasta ammattiurheilijaan. Tienraivaajan asema vaatii rohkeutta ja tienraivaajat ansaitsevat kaiken tuen ja kannustuksen ympäröivältä yhteiskunnalta. He ovat esikuvia monelle nuorelle.

Esikuvat ja esimerkit tarjovat lohtua ja turvaa joskus vaikeassakin elämäntilanteessa. Valitettavasti liian moni nuori, ja aikuinenkin joutuu ennakkoluulojen ja syrjinnän kohteeksi. Silloin on lohduttavaa nähdä, että on muita samankaltaisia ihmisiä, jotka kokeneet saman. Esikuvat ja tienraivaajat avaavat myös enemmistöjen silmiä. Useampi kaapista tullut urheilija on kertonut, että oli turhaan pelännyt ympäröivän yhteiskunnan tai pelikavereiden reaktiota. Työtä riittää, että kenenkään ei tarvitsisi enää miettiä muiden reaktioita siihen, voiko olla avoimesti oma itsensä.

Helsingin kaupunki on Pride-viikon pääyhteistyökumppani. Kaupunki pyrkii omassa toiminnassaan edistämään yhdenvertaisuutta kaikilla osa-alueilla. Pidän erityisen tärkeänä, että erilaisissa tehtävissä toimivia kaupungin työntekijöitä koulutetaan moninaisuudesta. On kyse sitten varhaiskasvatuksesta, vanhustenhoivasta tai liikuntapalveluista, on kaikki kaupunkilaiset kohdattava samanarvoisina ja vähemmistökysymykset huomioitava palveluissa. Toivon, että myös Helsingin kaupunki voi olla omalla tavallaan esikuva. Sateenkaarikaupunki, johon jokainen on tervetullut omana itsenään. Sitä kuvastaa osaltaan kaupungintalon edessä liehuvat progressiiviset Pride-liput. Näemme myös vähemmistöt vähemmistöjen sisällä. Sen sanoman tahdomme viedä konkreettisiksi teoiksi ja vaikka maailma ei ole saman tien valmis, uskon, että rakennamme tässäkin suhteessa päivä päivältä parempaa Helsinkiä – kaikille. Toivotan kaikki Suomen kaupungit ja kunnat mukaan tähän työhön. 

Kommentit

Jätä kommentti