Kiitos vuodesta 2022!

On aika kiittää vuodesta 2022! Tämä vuosi oli minulle ensimmäinen kokonainen kalenterivuosi kasvatuksen ja koulutuksen toimialan apulaispormestarina.

Tammikuussa koronarajoitukset määrittelivät paljon tekemistä, mutta onneksi kevään mittaan rokotuskattavuus koheni ja saimme yhteiskuntaa avattua. Korona-ajan haasteisiin kaupunki on vastannut erityisrahoituksella, jolla tuemme esimerkiksi koululaisten ja opiskelijoiden hyvinvointia. Se onkin yksi aivan keskeisistä teemoista, joiden äärellä tulee jatkaa myös tulevina vuosina. Maamme tulevaisuuden kannalta on todella tärkeää, että lapsista ja nuorista kasvaa hyvinvoivia ja kukoistavia yksilöitä. Jokainen helsinkiläisoppija ansaitsee positiivisia tulevaisuuden näkymiä ja mahdollisuudet unelmoida.

Helmikuussa maailma järkkyi, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa alkoi. Kaiken karmeuden keskellä tuki Ukrainalle yhdisti meidät. EU ja Yhdysvallat ovat näyttäneet, että länsi on vahvimmillaan yhtenäisenä. Me kaupungeissa tuemme Ukrainaa parhaiden taloudellisen ja materiaalisen tuen lisäksi sillä, että toivotamme tänne saapuneet ukrainalaiset sydämellä ja lämmöllä tervetulleiksi. Niin olemme tehneet ja teemme edelleen.

Alkuvuoden aikana kävi selväksi, että aiempien vuosien aikana varhaiskasvatuksen henkilöstövajeen ratkaisemiseksi ei ole tehty riittäviä toimenpiteitä. Tänä vuonna olemme aloittaneet varhaiskasvatuksen henkilöstön saatavuusryhmän, jossa on koolla sekä varhaiskasvatuksen ja henkilöstöhallinnon osaajat. Olemme kehittäneet uusia keinoja ja tämän syksyn budjettineuvotteluissa sain neuvoteltua niiden toteuttamiseksi rahoituksen. Tulevana vuonna varhaiskasvatuksen laadun varmistamiseen ja henkilöstön saatavuuden parantamiseen suunnataan 4,3 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna. Rahoitusta kohdennetaan esimerkiksi nopean avun joukkoihin, monimuotokoulutuksen tukemiseen sekä oppisopimuskoulutukseen lastenhoitajan urasta kiinnostuneille. Olemme myös nostaneet palkkoja niissä päiväkodeissa, joissa on suurimpia rekrytointihaasteita. Paljon muutakin on vielä tehtävänä esimerkiksi palkitsemisen, johtamisen ja työolojen kehittämiseksi. Suurin syy kriisille kuitenkin on, että vuosien ajan Suomessa on koulutettu alalle liian vähän osaajia. Se täytyy ensi hallituskaudella korjata. Liian vähäinen ammattikunta ja liian matala palkkataso ovat ne juurisyyt, josta muut vaikeudet ovat lähteneet liikkeelle. Toivon todella, että työmarkkinajärjestöt heräävät todellisuuteen ja sopivat alalle paremmat peruspalkat.

Olen iloinen, että koronan hellitettyä olen voinut kiertää päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa. Syksyn aikana vierailin jokaisen suurpiirin alueella ja tapasin niin kaupunkilaisia kuin henkilöstöämmekin. Henkilöstölle haluan sanoa erityiskiitoksen tästä vuodesta, joka on ollut monella tapaa vaativa. Olen jo pitkään edistänyt Helsingin palkkaohjelman laajentamista ja tänä syksynä siitä saatiin sovittua. Ensi vuodelle henkilöstön palkkaohjelmaan käytetäänkin tuplasti varoja tähän vuoteen nähden, yhteensä 10 miljoonaa, ja toivon, että virkakunta valmistelee yksityiskohdat niin, että erityisesti pienimmät palkat nousisivat.

Talvi tuntui alkaneen tänä vuonna aikaisin. Omatkin lapseni nauttivat kovasti lumesta ja ulkoleikeistä. Toivottavasti saamme sopivasti lunta lopputalvelle, jotta lumileikit saavat jatkua. Leikkeihin toivon mukaan kaiken ikäisiä kaupunkilaisia. Omia lapsiani katsellessani en voi olla ajattelematta synnyinmaatani Afganistania, jossa lasten todellisuus on synkän erilainen. Koko maa on valumassa toivottomuuteen. Mutta me emme saa luopua toivosta. Jos me menetämme toivomme, he menettävät kaiken.

Vuosi kului nopeasti. Heti maanantaina jatkamme Helsingin rakentamista maailman parhaaksi ja yhdenvertaisimmaksi paikaksi oppia.

Onnea, lämpöä ja valoa kaikkien vuoteen 2023!

Kommentit

Jätä kommentti