Kesäkuun kuukausikirje

Kesäkuun kuukausikirje
 

Kesäkuu tarkoittaa koulujen ja oppilaitosten lukuvuoden päättymistä ja kesälomien alkua. Haluan onnitella kaikkia kouluvuotensa päättäneitä ja valmistuneita, olette tehneet upean urakan tänä erikoisena aikana. Suuret onnittelut!

Touko-kesäkuun vaihde on ollut intensiivistä aikaa kaupungintalolla ja paljon on tapahtunut. Tässä kuukausikirjeessä:
– Helsingin kaupungin palkanmaksun virheet korjattava välittömästi
– Kenelle kulttuuri kuuluu?
– Varhaiskasvatuksen henkilöstön saatavuuden edistämisen koordinaatioryhmän kuulumiset
– Ukrainalaislapset Helsingissä
– Tavattavissa Helsinki-päivänä 12.6.
Helsingin kaupungin palkanmaksun virheet korjattava välittömästi

Suhtaudun tähän erittäin vakavasti. Helsingin kaupungin palkanmaksun epäonnistuminen on yksinkertaisesti väärin. Puutteet palkanmaksussa on korjattava välittömästi. Työntekijöitä ei voi kohdella näin. Syyt Sarastian käyttöönoton takeltelussa on perattava huolellisesti – näin ei yksinkertaisesti saa käydä. Meille on vakuutettu taloushallintopalveluista, että sumaa tullaan purkamaan viikon sisällä. Samalla huolehditaan, että uusia virheitä ei syntyisi. 
Kenelle kulttuuri kuuluu?

Olen onnellinen Suomen jääkiekkomaajoukkueen maailmanmestaruudesta. Muistan, miten lapsena itkimme veljeni kanssa Suomen tappiota jonkin vuoden kisoissa, ja isäni oli neuvoton meidän lohduttoman epätoivomme kanssa. Pienestä pitäen jääkiekko ja Suomen menestys ovat merkinneet minulle paljon.

Suomalainen kulttuuri merkitsee minulle myös paljon. Havis Amanda, eli Manta, on tervehtinyt Kauppatorin kautta tänne saapuvia matkailijoita ja helsinkiläisiä jo reilusti yli sadan vuoden ajan. Kaupungin aikanaan tilaama taideteos on osa pääkaupunkimme ja siten koko maan historiaa. Kulttuurisesti, visuaalisesti ja varsinkin sosiaalisesti. Mantan luo kokoonnutaan juhlimaan niin vappua, kuin myös totutusti kultajuhlia. Torilla tavataan!

Vappuisen Mantan lakituksen ja kultajuhlien välillä on kuitenkin todella suuri ero. Mantaa lakittavat kunnioittavat patsasvanhuksen haurautta. Kultajuhlien osallistujat sen sijaan ovat karanneet suoja-aitojen, vaneriaitojen ja vartioiden läpi remuamaan patsaalle, joka ei sellaista kestä. Mantan vaurioituessa menetämme yhteistä kulttuurihistoriaamme ja pahimmillaan myös ihmishenkiä, jos viisimetrinen patsas romahtaa. Kuka haluaa aiheuttaa sellaisen vahingon? Tieto Mantan hauraudesta on varmasti tähän mennessä tavoittanut kaikki, ja viimeistään suojajärjestelyiden pitäisi olla signaali, jonka ymmärtää jokainen.

Mantan suojeleminen on minulle tärkeää. Moni on kanssani samaa mieltä, mutta huomaan saavani aiheesta myös todella voimakkaita vastareaktioita. Kuulemma patsaan arvo on toissijainen, juhlaremuamisen arvo ensisijainen. Kuulemma afgaanitaustaisena en ymmärrä suomalaista kulttuuria. Kuulemma jääkiekko pyhittää keinot, kuulemma Mantalla ei ole väliä, kuulemma patsas pitäisi siirtää.

Uskon siihen, että me voimme sekä juhlia menestystä että huolehtia korvaamattoman arvokkaasta kulttuuriperinnöstä. Uskon myös siihen, että suomalaisuus on tänä päivänä enemmän, kuin supisuomalainen nimi tai suomalainen syntyperä. Myös suomalainen kulttuuri on enemmän, kuin mitä minulle nyt yritetään kertoa. Vaientamisyritykset, törkyviestit tai muut asiattomuudet eivät saa minua lopettamaan Mantan puolustamista, päinvastoin, nämä viestivät puolustamisen tarpeellisuudesta.

Taiteen tuhoaminen ei kuulu sivistysvaltioon. Kulttuurin, urheilun, taiteen, vapauden ja vastuun inspiroiva yhdistelmä sen sijaan on sivistysvaltion ydintä, jonka toivon olevan jokaiselle sydämen asia. Kulttuuri kuuluu ihan jokaiselle – ja vastuu sen tulevaisuudesta on yhteinen.
Varhaiskasvatuksen henkilöstön saatavuuden edistämisen koordinaatioryhmän kuulumiset

Päiväkotien arjen vinkkelistä sijaisten saaminen on tärkeä asia. Syvennyimme sijaismalleihin varhaiskasvatuksen henkilöstön saatavuuden koordinaatioryhmän kokouksessa toukokuussa. Kokoustimme Puistolassa päiväkoti Klaarassa, sillä ryhmän puheenjohtajana haluan, että ryhmämme näkee Helsinkiä eri alueilla.

Nykytilanteessa sijaisten saamisessa kaupunki käyttää omia vakituisessa työsuhteessa olevia varahenkilöitä sekä Seuren varahenkilöitä. Seuren kautta tehdään myös lyhyitä ja pidempiä sijaistuksia. Lisäksi päiväkotien johtajat voivat itse järjestää sijaisia. On järkevää, että näistä vaihtoehdoista mietitään toimivin ratkaisu siten, että esimerkiksi nyt haasteena oleva alueellinen epätasapaino saadaan ratkaistua.

Nopean avun joukot, jotka aloittivat akuuttien sijaistarpeiden apuna alkuvuodesta, ovat saaneet hyvää palautetta. Nopean avun joukot voisi olla yksi keino, jonka käyttöä pitää laajentaa.

Sijaiset eivät tietenkään ratkaise laajempaa henkilöstön saatavuuden haastetta, mutta sujuva sijaisten saaminen turvaa lakisääteisen varhaiskasvatuksen toteutumisen sekä varhaiskasvatuksen henkilökunnalle mielekkään työympäristön. Tiistaina työryhmämme päättää, millainen malli sijaisjärjestelyissä jatkossa on.

Osana henkilöstön saatavuustyötä kutsuin koolle varhaiskasvatusseminaarin. 70 varhaiskasvatuksen ammattilaista saapui kaupungintalolle keskustelemaan alan veto- ja pitovoiman kehittämisestä Helsingissä. Kiitos, kun annoitte aikaanne ja osaamistanne. Kiitos myös loistava professori Kirsti Lonka inspiroivasta puheesta koskien työn imua. Tästä on hyvä jatkaa.
Ukrainalaislapset Helsingissä

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kestänyt 107 päivää. 107 järkyttävää päivää julmuutta ja kauhuja. Olen itse miettinyt koko tämän ajan erityisesti lapsia: heitä, jotka eivät päässeet ajoissa pakoon, jotka kokevat sodan ja jotka joutuvat jättämään kotinsa.

Pääsin tutustumaan Suomeen saapuneisiin ukrainalaislapsiin ja nuoriin Kannelmäen peruskoulussa. Ukrainasta saapuvat ohjataan lähtökohtaisesti valmistavaan opetukseen. Valmistavat luokat viettivät vieraillessani lukuvuoden viimeistä päivää ja oli ihanaa nähdä heidät pelailemassa ja höpöttelemässä keskenään. Kannelmäessä vastassa oli aivan uskomattoman omistautunut ja valovoimainen henkilökunta.

On jokaisen meidän vastuulla, että tänne saapuvat pakolaiset tuntevat tulleensa toiseen kotiinsa. Nyt koen ylpeyttä ja lämpöä siitä, miten ammattitaitoisesti meidän henkilökuntamme heidät kohtaa. Kiitos siitä, että olette läsnä, käytätte osaamistanne ja rakennatte tätä yhteiskuntaa. 

Kävimme tutustumassa myös Rööperin päiväkotiin, joka toimii lähipäiväkotina läheiselle vastaanottokeskukselle. Heillä on ensikäden tietoa siitä, miten ukrainalaislasten kanssa on voitu kriisitilanteessa toimia. Oli arvokasta kuulla, että yhteistyö sujuu hyvin.

Venäjä on saatava lopettamaan tämä järkyttävä ja järjetön hyökkäys.
Tavattavissa Helsinki-päivänä 12.6.

Helsinki-päivää vietetään sunnuntaina 12.6. Olen tavattavissa Helsingin sosialidemokraattien kanssa Kampissa Narinkkatorilla klo 14.30. Siitä siirrynkin kaupungintalolle jakamaan Helsinki-mitaleita, jotka myönnetään ansioituneesta työstä Helsingin hyväksi. Olen jo etukäteen onnellinen siitä, miten hieno päivä meillä on luvassa.

Pidetään yhteyttä!

Nasima

Kommentit

Jätä kommentti