Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii nopeita ja kestäviä päätöksiä

Viime yönä julkaistu IPCC:n ilmastoraportti ei jätä vaihtoehtoja. Jokaisen toimijan on tiukennettava tavoitteitaan, jotta maapallo säilyy elinkelpoisena myös tuleville sukupolville. Hyvä uutinen on se, että vielä ei ole liian myöhäistä ja päästöjen vähentämisessä ollaan oltu oikealla tiellä. Vauhti ei vain ole riittävä. Kaupungeissa tehtävät ratkaisut ovat merkittäviä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Energiantuotanto, liikenne ja asuminen muodostavat huomattavan osan kasvihuonepäästöistä. Fossiilisista polttoaineista on pystyttävä jo lähitulevaisuudessa luopumaan kokonaan niin energiantuotannossa kuin liikenteessä. Tiivis kaupunkirakenne, joka rakentuu raiteilla kulkevan joukkoliikenteen varaan, on kestävän kehityksen kannalta välttämätön.

Ratkaisut ilmastonmuutoksen torjumiseksi eivät ole helppoja ja yksinkertaisia. On selvää, että pelkällä hyvällä tahdolla ei kehitystä pystytä pysäyttämään, vaan vaaditaan poliittisia päätöksiä ja vahvaa poliittista ohjausta ilmastoystävälliseen elämäntapaan. Osa ongelmista pystytään ratkaisemaan teknologian kehityksen avulla, mutta myös kulutuskäyttäytymisen on muututtava. Siihen tarvitaan taloudellisia ohjauskeinoja. Lihansyönnin, autoilun ja lentämisen vähentäminen onnistuu parhaiten hintaohjauksella. Poliittisesti nämä ratkaisut eivät ole yksinkertaisia, mutta ilmastonmuutoksen torjuntaan sitoutuneiden puolueiden on ne yhdessä kyettävä tekemään. Suomalaiset pitävät tutkimusten mukaan ilmastonmuutosta aikamme suurimpana ongelmana. Siksi uskon, että myös ihmisten omaa arkea hankaloittavia ratkaisuja ollaan lopulta valmiita hyväksymään.

Helsinki ottaa ilmastonmuutoksen vakavasti. Kaupunki on sitoutunut strategiassaan siihen, että hiilineutraalius saavutetaan vuonna 2035. Ratkottavia kysymyksiä ovat lämmön- ja sähköntuotannon menetelmät sekä esimerkiksi asumisen energiatehokkuus. On myös varmistettava, että uudet menetelmät ovat todella ilmastoystävällisiä. Pahimmillaan tehdään investointeja, joissa fossiilinen polttoaine korvataan lähes yhtä saastuttavalla polttoaineella. Energiaratkaisussa on tärkeintä, että pystytään siirtymään aidosti päästöttömiin vaihtoehtoihin. Ilmastonmuutoksen torjunnasta on oltava valmis myös maksamaan. Totuus on, että mikäli emme toimi nyt, koituu ilmastokatastrofi lopulta koko maapallon kohtaloksi.

Kommentit

Jätä kommentti