Afganistanin kaaos on kansainvälisen yhteisön valtava epäonnistuminen

Uutiset synnyinmaastani ovat olleet tuskaista luettavaa viimeisten viikkojen ajan. Vaikka itse muistan hyvin vähän lapsuudestani Afganistanissa, on side maahan edelleen vahva vanhempieni ja perheeni kautta. Tuntuu lohduttomalta, että maa on jälleen Talebanin vallassa. Olin vielä lapsi, kun Taleban nousi edellisen kerran valtaan, mutta muistan hyvin hirvittävän pelon ja huolen tätieni puolesta. Heidät pakotettiin jättämään työnsä ja pitämään burkhaa. Tätini kuvasi sitä sisäiseksi vankilaksi. Voi vain toivoa, että tällä kertaa naisten ja tyttöjen kohtalo ei olisi yhtä hirveä. Mutta toivoa on hyvin vähän.

On täysin käsittämätöntä, että 20 vuoden kansainvälinen läsnäolo päättyy hetkessä totaaliseen kaaokseen. Tilanne on massiivinen epäonnistuminen niin Yhdysvalloilta, kuin koko kansainväliseltä yhteisöltä. Miten missään skenaariossa ei oltu nähty tätä mahdollisuutta? Suomi hoiti oman osan evakuoinnista niin hyvin, kuin haasteellisessa tilanteessa pystyy. Siitä iso kiitos kaikille asianosaisille Suomessa ja varsinkin Kabulissa toimineille virkamiehille ja sotilaille. Tosiasia kuitenkin on, että evakuointeja odotti valtava määrä ihmisiä, ja heidän pelastamisekseen on enää hyvin vähän tehtävissä. On sydäntä särkevää ajatella niitä tuhansia ihmisiä ympäri Afganistania, jotka jättivät kotinsa ja yrittivät paeta henkensä edestä. Ja ehkä kaikkein kauhein ajatus on se, että vielä tänä vuonna Suomi ja moni muu EU-maa on lähettänyt kerran jo vainoa paenneita ihmisiä takaisin Afganistaniin.

Vaikka tilanne on lamauttava ja lohduton, on toivoa yritettävä pitää yllä. On mietittävä hyvin käytännönläheisesti, miten ihmisten elinolot voidaan turvata ja miten voidaan jatkaa työtä sen eteen, että ihmisoikeudet toteutuisivat Afganistanissa. Tyttöjen ja naisten oikeudesta koulutukseen ja työhön on pidettävä kaikin keinoin kiinni. Nyt akuutissa tilanteessa on myös pulaa ruuasta ja muista perustarpeista. Monet järjestöt tekevät edelleen työtä Afganistanissa ja auttavat hätää kärsiviä. Tukemalla avustusjärjestöjä jokainen voi tehdä osansa tilanteen helpottamiseksi. Kansainvälisen politiikan epäonnistumista se ei pelasta, mutta jonkun ihmisen hengen se saattaa pelastaa.

Muun muassa näiden järjestöjen kautta voit auttaa:

https://www.punainenristi.fi/

Kommentit

Jätä kommentti