Välitilinpäätös – kaksi vuotta apulaispormestarina

Tänään on kulunut tasan kaksi vuotta siitä, kun Helsingin kaupunginvaltuusto valitsi minut kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestariksi. Se oli myös historian ensimmäinen kerta, kun kaupungille valittiin pormestarijohto. Johtamismallin uudistus yhdessä toimialauudistuksen kanssa on ollut kaupunkimme historian yksi suurimmista hallinnollisista uudistuksista.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla hallinnollinen uudistus oli valtaisa. Vanhat virastot lakkautettiin ja toiminnot sulautettiin yhdeksi toimialaksi. Tällainen muutos vaatii sopeutumista ja vie aikaa. Saman aikaisesti siirryttiin johtamismalliin, jossa toimialalla on sekä poliittinen että virkamiesjohto. Kahdessa vuodessa on jokainen kuitenkin löytänyt paikkansa ja vanhat rajat palveluiden välillä hälventyneet. Tässä kohtaa haluan esittää suuren kiitoksen kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan johdolle, joka on tehnyt upeaa työtä isossa murroksessa. Ennen kaikkea haluan kiittää kaikkia toimialamme työntekijöitä, jotka tekevät työtään helsinkiläisten hyvinvoinnin eteen riippumatta siitä, mihin hallintorakenteet ympärillä muuttuvat. 

Apulaispormestarin työ ei rajoitu pelkästään omalle toimialalle, sillä johtoryhmässä ja kaupunginhallituksessa päätetään koko kaupungin asioista. Tätä työtä on ollut ilo tehdä loistavien kollegoiden Jannen, Annin, Pian ja Sannan kanssa!

Kaupunki on kahdessa vuodessa ottanut isoja loikkia eteenpäin. Hyväksyimme valtuustokauden aluksi kunnianhimoisen strategian, jota on lähdetty vauhdilla toteuttamaan. Isot tavoitteet eivät täyty hetkessä, mutta suunta on oikea. Liikkumisohjelma pyrkii saamaan helsinkiläiset liikkeelle, lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia on lisätty erillisellä rahoituksella ja koulupäivään sijoittuvalla harrastusiltapäivällä. Digitalisaation avulla on pystytty tuomaan palvelut helpommin saavutettaviksi ja vapauttamaan työntekijöiden resursseja asiakkaiden kohtaamiseen. Strategiaan kirjattu merellinen taidebiennaali avautuu jo ensi kesänä kaikkien helsinkiläisten ja matkailijoiden iloksi. Hankalammin ratkottavia kysymyksiä ovat nuorten syrjäytyminen ja alueellinen eriarvoistuminen. Näiden haasteiden voittamiseksi tehdään kuitenkin määrätietoisesti työtä. Toivon, että jatkossa saamme niihin myös lisää taloudellisia resursseja.

Jos kaupunki on kokenut viimeisen kahden vuoden aikana isoja muutoksia, niin samaa voin sanoa myös omasta elämästäni. Oli iso päätös siirtyä suuresti arvostamastani kansanedustajan tehtävästä kaupungintalolle apulaispormestarin työhön. Voin sanoa, että päivääkään en ole katunut. Viimeiset kaksi vuotta olen tehnyt apulaispormestarin työtä täydellä sydämelläni. Päivät ovat pitkiä, mutta joka päivä on ilo tulla töihin. Jokaista elämän askelta ei voi etukäteen suunnitella. Kaksi vuotta sitten en tiennyt, että puolivälissä tehtävääni jään vanhempainvapaalle. Syyskauden ajan keskityn vauva-arkeen ja perheeseen. Vuodenvaihteessa on aika palata jälleen unelmatyöhöni. 

Kommentit

Jätä kommentti