Vahva talous turvaa laadukkaat palvelut ja kestävän kasvun myös kriisin keskellä

Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee tänään ensi vuoden talousarviota. Käytin keskustelussa SDP:n ryhmäpuheenvuoron. 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Päätämme ensi vuoden talousarviosta poikkeuksellisissa olosuhteissa. Vaikka koronapandemia on kurittanut Helsinkiä pahemmin, kuin muuta Suomea, olemme kaikesta huolimatta pärjänneet hyvin. Helsingissä on tehty kestävää talouspolitiikkaa. Valtion tukitoimet ovat paikanneet koronasta välittömästi johtuvia kuluja ja tulonmenetyksiä.

Kaupungin talouteen koronakriisi vaikuttaa osin viiveellä. Ennusteiden mukaan sekä kuntaveron että yhteisöveron tuotto tulee olemaan lähivuosina tavanomaista pienempi. Silti Helsinki pystyy kasvattamaan käyttötalouden budjettia tähän vuoteen nähden reilusti yli sadalla miljoonalla eurolla. Kaupunki ei ota euroakaan velkaa palveluiden rahoittamiseksi.

Investointeja rahoitetaan osin lainarahalla, mutta ensi vuodenkin osalta velan kokonaismäärä tulee olemaan tasolla, jonka valtuustokauden alussa kaupunkistrategiassa sovimme. Investointitaso pysyy silti korkeana. Me rakennamme uusia koteja, kouluja, liikuntapaikkoja ja ratikkalinjoja – ja korjaamme vanhoja.

Helsinki kasvaa, ja meidän on huolehdittava siitä, että se tapahtuu kestävästi. Tulevina vuosinakin Helsinki pitää huolen laadukkaista peruspalveluista. Budjettineuvotteluissa lisäsimme yli 50 miljoonaa euroa sekä soten että kasvatuksen ja koulutuksen palveluihin. Kriisin keskellä on erityisen tärkeää panostaa eriarvoisuuden torjumiseen. Esimerkiksi mielenterveyspalveluita parannetaan edelleen ja nuorten kasvaneeseen tuen tarpeeseen vastataan.

Näiden aivan keskeisten peruspalveluiden lisäksi panostamme myös työllisyyden hoitoon. Koronakriisi on iskenyt Helsingin palveluvaltaiseen elinkeinorakenteeseen rajusti. Irtisanomiset ja lomautukset ovat osuneet tämän vuoden aikana aivan liian moniin helsinkiläisiin. Työttömien joukossa on nyt erityisen paljon nuoria. Työllisyyskokeilun onnistuminen vaatii riittävät resurssit. Ne saimme budjettineuvotteluissa turvattua.

Tänä vuonna Helsingin kaupungin työntekijät ovat joutuneet venymään ja sopeutumaan haastaviin uusin olosuhteisiin. SDP:n ryhmä pitää tärkeänä, että Helsinki on hyvä ja houkutteleva työnantaja nyt ja tulevaisuudessa. Siksi budjettineuvotteluissa sovittiin lisäyksestä palkkaohjelmaan. Tulospalkkiota ei myöskään poisteta, vaan sitä kehitetään jatkossa kaupunkitasoisesti.

Yksi varmasti tänään puhuttava kysymys on kotihoidontuen kuntalisä, jonka kestoa nyt lyhennetään. Alun perin lisää esitettiin kokonaan poistettavaksi. Esimerkiksi Turussa ja Tampereella ei tällaista lisää ole. Päätimme budjettineuvotteluissa säilyttää kuntalisän 1-vuotiaisiin asti, sillä siihen asti vielä lähes puolet perheistä käyttää kotihoidontukea. Helsingin tavoitteena on nostaa varhaiskasvatuksen osallistumisastetta. Tukea käytetään paljon erityisesti maahanmuuttajavaltaisilla alueilla. Erityisesti vieraskielisille lapsille varhaiskasvatukseen osallistuminen on erittäin tärkeää. Samaan aikaan on pystyttävä turvaamaan riittävä henkilöstömäärä ja helposti saavutettavat päiväkotipaikat. Molemmissa kehityssuunta on nyt hyvä. Päiväkotipaikkoja on tullut lisää lapsilukuun nähden ja henkilöstöpula on helpottanut.

Hyvät valtuutetut,

Elämme keskellä lähihistorian pahinta kriisiä. Vaikka Suomi on ollut maailman kärkeä koronakriisin hoidossa, emme kuitenkaan elä irrallaan muusta maailmasta. Globaalitalous vaikuttaa Suomen talouteen ja vientiteollisuuden haasteet heijastuvat viiveellä, vaikka rokote auttaisikin meidät ulos pandemiasta. Tilanne on vakava, eikä Helsingissäkään voida elää siinä illuusiossa, että kaikki on kuten ennenkin. Siksi haluan kiittää niitä puolueita, jotka kriisin keskellä sitoutuvat yhteistyöhön ja etsivät yhdessä ratkaisuja.

Politiikassa tehdään aina kompromisseja, ja se johtaa siihen, että kukaan tuskin on sataprosenttisen tyytyväinen lopputulokseen. Perussuomalaiset lähtivät budjettineuvotteluista, koska emme leikanneet tarpeeksi ja vasemmistoliitto lähti, koska emme lisänneet menoja tarpeeksi. Valtuuston enemmistö jäi kuitenkin kantamaan vastuuta Helsingin taloudesta, palveluista ja investoinneista. Kiitän vastuunkantajia yhteistyöstä Helsingin ja helsinkiläisten puolesta. SDP:n valtuustoryhmän kannattaa talousarvion hyväksymistä. 

Kommentit

Jätä kommentti