Puheeni SDP Helsingin ja Uudenmaan syysgaalassa 9.9.2022

Rakkaat ystävät, hyvät sosialidemokraatit,

ihanaa nähdä teitä!

Koen suurta merkityksellisyyttä saadessani puhua teille tänään. Se merkityksellisyys syntyy siitä, että olette saapuneet kaikki tänne näin sankoin joukoin, ja siitä, että tilaisuuden teemaksi on valikoitunut solidaarisuus. Kaikista arvoista se, joka meitä ehkä syvimmin yhdistää. Solidaarisuuden tarve on tässä ajassa korostunut, ja sen valikoituminen tämän illan aiheeksi osoittaa meiltä kykyä nähdä se, mikä juuri nyt on tärkeintä.

Sota on karmeinta, mitä ihmiskunta voi itselleen tehdä. Olen joutunut pakenemaan sotaa kotimaastani Afganistanista ja tiedän, miten lapsen sydän särkyy, kun oma lempinukke ei mahdu pakomatkalle mukaan. Tiedän, millaista on aloittaa kaikki alusta, millaista on pelätä niiden sukulaisten ja ystävien puolesta, jotka eivät päässeet lähtemään.

Tätini kertoi puhelimessa jonkin aikaa sitten, miten hän ehti nähdä talebanien kauheudet, mutta lapset vielä säästyivät niiltä. Nyt verho on vedetty uudestaan ihmisten päälle. Valoa ei näy missään eikä kukaan ole sitä heille tuomassa.

Nyt sota on konkretisoitunut meille suomalaisille uudestaan. Venäjän täysin oikeuttamaton ja häikäilemätön hyökkäyssota on tuonut vuosikymmenten rauhan jälkeen Eurooppaan tilanteen, jossa aivan lähellä tapetaan lapsia, naisia, miehiä, täysin osattomia siviilejä. Rajanaapurimme on rikkonut kansainväliset sopimukset ja näyttänyt meille, ettei mitään voida pitää itsestäänselvänä.

Mutta sen me sosialidemokraatit olemme aina tienneet.

Siksi rauhanliike ja kansainvälinen solidaarisuus ovat aina olleet osa meidän ydintämme. Siksi me teemme työtä solidaarisuuden ja vakauden vaalimisen eteen päivittäin, myös rauhan aikana. Me tiedämme, että yhteiskunnan nykytila ei ole syntynyt sattumalta, vaan se on arvoperustaisen politiikan ja demokraattisen päätöksenteon tulos. Meidän työtämme tarvitaan nyt todella kipeästi.

**
Venäjän hyökkäyssota on vaikutuksiltaan massiivinen. Todistamme nyt energiakriisin seurauksia hintojen nousuna, ja sodan seurauksena kehittynyt ruokakriisi uhkaa sysätä useita maita nälänhätään. On korviahuumaavan väärin, että vallanhimo Venäjällä tappaa nälkään Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Energia- ja ruokakriisejä yhdistää sama keskinäisriippuvuuden piirre. Globaalissa maailmassa jokainen on riippuvainen jostain, ja kansainväliset toimivat kauppayhteydet on nähty myös rauhaa ylläpitävänä mekanismina. Minusta on meidän vastuullamme kansainvälisenä solidaarisuusliikkeenä miettiä, miten voimme vahvistaa toimivia kansainvälisiä kauppasuhteita rauhan takeena. Samalla meidän pitää varmistaa, ettei yhteiskunnan ja ihmisyyden kannalta kriittisistä asioista, kuten energian ja ruoan kaltaisista välttämättömyyksistä, tule pulaa ja puutetta. Pimeässä istuminen ja nälkäkuolemat kuuluvat keskiajalle, eivät 2020-luvulle.

**

Ajatukseni ovat viime aikoina olleet tiiviisti myös Pakistanissa, jossa miljoonat ihmiset kärsivät tulvien uhrina. Sään ääri-ilmiöt tulevat ilmastonmuutoksen myötä lisääntymään, sitä me todistamme jo nyt. Siksi ilmastotoimia ei voida jarruttaa, vaan meidän täytyy pitää huolta siitä, että tulevaisuus rakennetaan ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. Se on ainoa keinomme osoittaa solidaarisuutta kaikkialle maailmaan, jotta niukkenevat luonnonvarat, suuret vaihtelut sääolosuhteissa ja sietämättömiksi käyvät elinolot eivät johtaisi kärsimykseen tai pahimmillaan aseellisiin konflikteihin.

Solidaarisuuden kannalta tärkeää on, että ilmastosiirtymässä mukana kulkee sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Se tarkoittaa, että muutoksissa heikoimmassa asemassa olevia tuetaan. Yhteiskunnallisesti väistämättömät rakenteelliset muutokset, kuten ympäristölle haitallisten elinkeinojen katoaminen tai valtaisa muutos kotitalouksien energiakuluissa, edellyttävät sitä, että heikoimman puolella ollaan.

Nykyinen energiakriisi ei ole ilmastotoimien tulos, vaan sodan seuraus. Se kuitenkin konkretisoi, millaisen mittaluokan asioiden kanssa tulevaisuudessa ollaan tekemisissä.

**
Sosialidemokraattinen pääministeri Sanna Marinin johtama hallitus on viimeviikkoisessa budjettiriihessään osoittanut solidaarisuutta niille suomalaisille, joihin energiakriisin ja inflaation vaikutukset kipeiten osuvat. Tehdyt päätökset ovat olleet todella tärkeitä. Huomaan, että solidaarisuus on ollut erityisesti oppositiolle kova paikka niellä.

Marinin hallitus on pitänyt viime vuosien kriiseissä kiinni solidaarisuudesta ja ymmärryksestä jokaista ihmistä kohtaan. Olemme selviämässä koronakriisistä ja sodan aiheuttamat vaikutukset näkyvät jo nyt tehdyissä päätöksissä. Kuulen tässä ajassa hyvin konkreettisesti sen perusvireen eron, joka suomalaisia puolueita erottaa. Meillä perusvireen virittää solidaarisuus, joillain toisilla taas eronteon korostaminen kaupunkien ja maaseudun välillä, rikkaiden ja köyhien välillä, suomalaisten ja maahanmuuttajien välillä, ympäristötietoisuuden ja passiivisuuden välillä.

Me emme ole eronteon puolue, me olemme jokaista ihmistä koskettavan solidaarisuuden puolue. Meille kyse ei ole vastakkainasettelusta vaan universalismista. Suomalainen sosialidemokraattinen hyvinvointivaltio kun rakentuu universalismin perusperiaatteen varaan. Hyvinvointivaltio on kaikkia varten.

Meidän solidaarisuuttamme on myös haastettu. Pääministeri Marin oli kesän lopussa kovassa mediapyörityksessä. Hyvää arvosanaa ei suomalaiselle medialle voi pyörityksestä antaa, niin outoa uutisointia ja spekulointia on aiheesta nähty. Riippumaton media on vallan vahtikoira, mutta soisin vahdin olevan laajemmin asiassa, en vapaa-ajassa.

Olen pääministeri Marinin kanssa samaa ikäluokkaa. Meitä yhdistää myös suunnilleen samanikäiset lapset ja elämäntilanteemme ovat hyvin samanlaiset. Median yrittäessä nakertaa sisäistä solidaarisuuttamme demokraattisesti valittua puheenjohtajaamme kohtaan, tunsin itse entistä syvempää solidaarisuutta. Tämän liikkeen kuuluu pitää huolta kaikista. Siihen kuuluu myös sisäinen huolenpito ja solidaarisuus. Yhtenäisenä olemme vahvimmillamme.

Yhtenäisyyttä ja vahvuutta tarvitaan, kun kevään eduskuntavaalit lähenevät. Varmaa on, että vaalikentillä nähdään jyrkkiä näkemyseroja, kovaa kielenkäyttöä, häikäilemätöntä haastamista. Meidän menestyksemme pääministeripuolueena on muille puolueille punainen vaate ja he tulevat tekemään kovasti töitä oman voittonsa eteen.

Meidän pitää olla valmiita tekemään oma työmme vankkumatta, toisiimme luottaen ja solidaarisuuteen nojaten. Me tiedämme, millaista maailmaa sosialidemokratialla rakennetaan. Sen eteen jokainen meistä voi laittaa kortensa kekoon vaalityön muodossa. Jokainen meistä löytää varmasti sen oman tapansa olla liikkeelle avuksi. Itse toivon sydämeni pohjasta, että vaalikentillä solidaarisuuden sointi kuuluu kauas.
Helsingin ja Uudenmaan merkitys on vaalivoiton kannalta aivan keskeinen. Siksi meidän onnistuttava, laitettava kaikki peliin. Nostetaan kannatusta, sitoudutaan täydellä sydämellä, näytetään mistä meidät on tehty.

Kiitos, kun olette täällä tänään, kiitos, kun teette työtä yhteisen tavoitteen eteen. Laitan luottoni meihin ja siihen, että yhdessä tulemme tekemään kaikkemme. Solidaarisuus on elämää ja maailmaa muuttava voima. Tarvitaan vain rohkeita ihmisiä.

Toivotan kaikille antoisaa iltaa.

Kommentit

Jätä kommentti