Suomen koulutuspolitiikassa otettiin tämän kuun alussa iso edistysaskel, kun uusi oppivelvollisuuslaki astui voimaan. Oppivelvollisuus ulottuu nyt täysi-ikäisyyteen asti. Tiedämme hyvin, että ilman toisen asteen tutkintoa ei tänä päivänä enää työelämässä pärjää. Samoin tiedämme, että koulutustaso on vahvasti sidoksissa työllisyyteen. Oppivelvollisuuden laajentamisen tavoitteena on lisätä koulutuksen tasa-arvoa ja koulutustason nousun myötä myös työllisyysastetta.
Peruskoulu-uudistuksesta on kulunut jo noin 50 vuotta. Koulutus on kehittynyt sinä aikana valtavasti, mutta rakenteellisena uudistuksena nyt voimaan tullut oppivelvollisuuslaki on isoin muutos sitten peruskoulun. Viidenkymmenen vuoden takainen uudistus oli valtava tasa-arvoloikka ja samanlaiseen loikkaan pyritään nytkin. Uudistuksen yksi konkreettinen muutos on oppimateriaalien maksuttomuus, joka osaltaan lisää tasa-arvoa toisen asteen opiskelijoiden välillä. Keskeistä uudistuksessa on, että nyt jokaiselle peruskoulun päättävälle taataan paikka jatko-opinnoissa. Tähän asti jopa 16 % nuorista on jäänyt vaille toisen asteen koulutusta.
Pelkkä lakimuutos ei yksin takaa muutosta koulutuserojen tasaamisessa ja koulupudokkuuden vähentämisessä. On nuoria, joilla perinteinen koulunkäynti ei ota sujuakseen. Peruskoulun jälkeen voi olla vielä epävarmuutta siitä, mitä haluaisi tulevaisuudessa tehdä. Joillakin opintojen esteeksi saattaa tulla esimerkiksi keskittymishäiriöt tai mielenterveyden haasteet. On varmistettava, että yksikään nuori ei jää opintojen tiellä ilman tukea, ja että jokaiselle löytyy oikea tapa suorittaa oppivelvollisuutensa loppuun. Oppivelvollisuus on myös lupaus siitä, että ketään ei päästetään putoamaan. Kuten aikanaan peruskoulu-uudistusta kohtaan, myös uutta oppivelvollisuuslakia kohtaan esitettiin epäilyksiä. Olen kuitenkin varma siitä, että tulevaisuudessa täysi-ikäisyyteen jatkuva oppivelvollisuus on meille samanlainen ylpeydenaihe ja sivistyksen kivijalka, kun peruskoulu on ollut.
Kirjoitus on julkaistu Helsingin Uutisten kolumnina 11.8.
Kommentit