Nyt on oikea hetki uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle

Tänään julkistettiin suunnitelma uudesta arkkitehtuuri- ja designmuseosta. Kunnianhimon taso on hankkeessa korkea. Nykyiset museot yhdistyisivät uudeksi, arkkitehtuurin ja designin yhdistäväksi kansainvälisen luokan huippumuseoksi. Nykyiset museot ovat valtion museoita, mutta uuteen hankkeeseen on myös Helsingin kaupunki lähdössä mukaan. Uskon, että valtion ja kaupungin yhteistyöllä meillä on mahdollisuus luoda jotain ainutlaatuista.

Huippuluokan museot kaupungeille merkittäviä vetovoimatekijöitä. Olemme myös Helsingissä saaneet todistaa museoiden uutta nousua Amos Rexin sekä kaupungin omien museoiden menestyksen myötä. Meidän on kuitenkin jatkuvasti pyrittävä parantamaan ja laajentamaan tarjontaamme, jotta voimme luoda kaupunkilaisille paremmat edellytykset hyvälle ja virikkeelliselle elämälle. Ja myös matkailijoille enemmän syitä valita Helsinki matkakohteeksi.

Suomi tunnetaan maailmalla erityisesti arkkitehtuurista ja designista. On luontevaa kehittää Helsinkiä näiden alojen kunnianhimoisena edelläkävijänä. Oodin huikea menestys on osoittanut, että rakennuksen arkkitehtuuri itsessään toimii vetovoimatekijänä. Sisällön merkitystä ei kuitenkaan pidä unohtaa. Parhaimmillaan rakennus ja sen sisältö soivat yhdessä.

Helsingin kaupunki on hankkeen alusta saakka alleviivannut, että uuden museon konseptin tulee olla mahdollisimman korkealaatuinen ja kunnianhimoinen, jotta kaupunki lähtee mukaan hankkeeseen. Nyt esitetty konsepti uudelle museolle on laajan ja perusteellisen työn tulos. Selvityksen aikana kävi ilmi, ettei maailmasta löydy toista arkkitehtuuria ja designia yhdistävää museota tässä mittakaavassa. Tämä on meille merkittävä tekijä.

Selvitystyössä on otettu huomioon se keskeinen rooli, joka arkkitehtuurilla ja muotoilulla on paremman maailman kehittämisessä. Ja sen merkitys kasvaa entisestään. Museokonseptin yhtenä ajatuksena on hyvän elämän edellytysten varmistaminen. Tämä ajatus on kuin suoraan Helsingin strategiasta.

Museon konsepti on selkeästi tulevaisuusorientoitunut. Suomella ja Helsingillä on huomattava historia arkkitehtuurin ja designin saralla, mutta täällä on myös paljon menestyneitä nuoria tekijöitä. Alan tulevaisuus Suomessa näyttää valoisalta ja tämä museo on osaltaan sitä kirkastamassa.

Tämä museo tulee olemaan suuri yhteinen julkinen voimavara. Museo toimii alustana – se on tiedon ja osaamisen keskittymä, joka parantaa meidän kaikkien toimintamahdollisuuksia. Yksi selvityksen otsikoista kuuluu: ”Maailma on muotoiltava uudelleen” – Tämä museo tarjoaa siihen mahdollisuuden. Seuraava askel on, että museohanke saadaan tulevan hallituksen ohjelmaan.

Kommentit

Jätä kommentti