Käsittelemme tänään kasvatus- ja koulutuslautakunnassa ensi vuoden budjettia, jonka HS nosti eilen otsikoihin. Se, minkä HS jätti avaamatta, on tapa jolla budjetit Helsingissä tehdään. Budjetti on kaupunkipäättäjän tärkein vaikuttamisen keino, sillä raha on se, jolla palvelut toteutetaan. Budjetit ovat aina poliittisten puolueiden neuvotteluiden kautta syntyneitä kompromisseja, ja ne kompromissit ovatkin kaikista vaikeimpia politiikan vääntöjä.
Tänään käsittelyssä oleva budjettiehdotus on ensimmäinen versio, jonka on valmistellut virkakunta. Lautakunnan käsittely on ensimmäinen vaihe, jossa poliitikot pääsevät ääneen ja voivat kertoa prioriteettinsa. Minusta on päivänselvää, ettei kukaan kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan päättäjistä halua leikata koulutuksesta. Meistä jokainen ymmärtää laadukkaan kasvatuksen ja koulutuksen merkityksen yksilöille ja yhteiskunnalle. Tämä kysymys ei ole vastakkainasettelun paikka.
Virkakunnan valmistelemaa pohjaa on ohjanneet säännöt, jotka tulevat poliitikoiden sopimasta kaupunkistrategiasta. Jokainen puolue Helsingissä – perussuomalaisia lukuunottamatta – on valtuustossa hyväksynyt strategian, jonka mukaan kaupungin toiminnasta haetaan uusia tuottavuustoimia joka vuosi 0,5% vähennyksellä budjetista. Siksi virkakunnan esityksessä nämä tuottavuustoimet nyt ovat. He ovat työssään noudattaneet poliittisesti annettuja ohjeita.
Kokonaisuudessaan esitetty budjetti kuitenkin kasvaa, sillä siinä huomioidaan sekä väestönkasvu että hintatason nousu. Näiden arvioiminen on todella hankalaa, sillä vasta tulevaisuus näyttää, miten meneillään olevat kriisit vaikuttavat hintojen nousuun. Oma näkemykseni on, että hintatason nousuun ei olla varauduttu tarpeeksi. Päättäjien pitää aina arvioida muuttuvaa maailmantilannetta, kuten kustannustason nousua ja käynnissä olevia kriisejä, ja samaa toivomme maan hallitukselta.
Teen joka ikinen päivä töitä sen eteen, että helsinkiläisillä lapsilla ja nuorilla olisi hyvät päiväkodit, koulut ja oppilaitokset. Täällä töissä käyvillä kasvatuksen ja koulutuksen työntekijöillä olisi hyvät työpaikat. Tehtävä ei ole helppo ja laatuun tarvitaan rahaa.
Siksi olen itse huolellisesti valmistellut erilaisia lisäyksiä budjettiin. Lautakunnan käsittely on budjettityöstön yksi vaihe ja tämän käsittely jää tänään ja asiaan palataan ensi viikolla. Kun jokainen kaupungin neljästä toimialasta on käsitellyt budjettinsa, voidaan kaupungissa edetä koko kaupungin budjetista neuvottelemiseen. Omat huomioni tuon lautakunnassa käsiteltävään esitykseen sekä myöhemmässä vaiheessa poliittisten ryhmien neuvotteluihin koko kaupungin budjetista.
Selvää on, että ilman osaavaa henkilökuntaa eivät palvelut pyöri. Henkilöstön saatavuuden lisäämiseksi aion pitää esillä työsuhdematkalippua, kaupungin oman palkkaohjelman laatimista ja sen painottamista alueellisen yhdenvertaisuuden lisäämiseksi, sekä positiivista palautetta saaneiden nopean avun joukkojen lisäämistä. Huomenna meillä on varhaiskasvatuksen henkilöstön saatavuuden edistämisen
koordinaatioryhmän kokous, jonka päätöksistä tehdään myös budjettiehdotuksia ensi vuodelle. Esillä on useita toimenpiteitä, joiden avulla voimme lisätä henkilöstömme työhyvinvointia ja saada alalle lisää osaajia. Vain näillä toimin voimme taata kaupunkilaisille hyvät palvelut.
Media tekee ansiokasta työtä uutisoidessaan kaupungin päätöksenteosta. Itse toivon, että jutuissa muistettaisiin myös kertoa, missä ja milloin poliitikot vaikuttavat ja mitä tapahtuu seuraavaksi. Siten politiikka tulisi aidosti ymmärrettäväksi kaikille.
Kommentit