Venäjän käynnistämä sota Ukrainassa on varmasti ollut maalis-huhtikuun merkittävin puheenaihe. Sota on vaikuttanut meihin kaikkiin, sillä uutiset Ukrainasta ovat olleet todella järkyttäviä, ja auttamisen halu on viime aikoina yhdistänyt monia suomalaisia.
Ajatukset ovat ainakin itselläni aktiivisesti Ukrainassa, mutta arki jatkuu kaikesta huolimatta. Tähän uutiskirjeeseen kokosin keskeisimmät asiat kuluneilta viikoilta. Pidetään huolta toinen toisistamme!
Tässä kirjeessä:
• Ukrainalaiset ovat tervetulleita Helsinkiin
• Tapasin opetusministeri Li Anderssonia
• Vierailu Jyväskylään ja Minna Canthin päivä
• Päivä Kankarepuiston päiväkodissa
• Baskimaan opetusministeri vierailulla Helsingissä
• Osallistuin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan esihenkilöpäivään
• Tavataan maanantaina 11.4. Käpylässä
Ukrainalaiset ovat tervetulleita Helsinkiin
Helsinki on varautunut monin tavoin tukemaan täältä turvaa hakevia ukrainalaisia. Tämän viikon alkuun mennessä noin tuhat ukrainalaista oli Helsingin vastaanottokeskuksen asiakkaina, heistä reilut 300 on lapsia. Toivon, että jokainen helsinkiläinen tekee parhaansa, jotta tänne tulevilla on turvallinen ja tervetullut oli. Todellisuudessa tänne saapuneiden määrä on suurempi, sillä EU:n tilapäisen suojelun direktiivin myötä saapuvat voivat oleskella maassa hakematta suojelua,
Helsinki on perustanut kriisiryhmän organisoimaan Ukrainan tilanteeseen liittyvää työtä. Kriisiryhmä on linjannut, että kaupunki käynnistää valmistelut kaupungin avustusjärjestelmän hyödyntämisestä ukrainalaisten auttamiseen liittyvän järjestötoiminnan tukemiseksi. Pyrimme avaamaan haun mahdollisimman pikaisesti. Samaan aikaan Suomen kuuden suurimman kaupungin pormestarit ja kaupunginjohtajat ovat päättäneet perustaa Ukraina-koordinaatiokokouksen, johon on kutsuttu mukaan myös sisäministeriön, maahanmuuttoviraston ja poliisin edustajat.
Maanantaihin mennessä Helsingin kouluihin oli hakeutunut 77 ukrainalaista ja varhaiskasvatukseen 13. Tämä kertoo siitä, etteivät kaikki lapset ja heidän vanhempansa osaa hakeutua heille kuuluvien palveluiden piiriin. Kommentoin asiaa Helsingin Sanomille.
Ukrainan sota on synnyttänyt kansalaisten keskuudessa valtavan halun auttaa. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala koordinoi vapaaehtoistoimintaa ja järjestöyhteistyötä kaupunkitasoisesti. Toimiala on perustanut Ukraina-kriisin vapaaehtois- ja järjestötyön kumppanuusverkoston, joka kokoaa yhteen pääkaupunkiseudulla toimivia järjestöjä ja yhteistyökumppaneita.
Tärkeimpänä haluan korostaa: minkäänlaista rasismia tai vihaa ei saa lietsoa, ei Helsingissä eikä missään muuallakaan.
Tapasin opetusministeri Li Anderssonia
Tapasin tänään eduskunnassa opetusministeri Li Anderssonia ja keskustelimme varhaiskasvatuksen tilanteesta ja laajemmin eriarvoisuuden torjumisesta. Erityisen tärkeänä aiheena keskustelimme Suomeen tulleista ukrainalaislapsista. Eduskunnassa oli vakavan mietteliäs tunnelma, sillä paikalle oli juuri saapumassa presidentti Niinistö, Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier sekä Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin puhe oli alkamaisillaan.
Zelenskyi kertoi puheensa aluksi Venäjän tekemästä iskusta Kramatorskin rautatieasemalle, jossa tavalliset ihmiset olivat olleet odottamassa pääsyä turvaan. Yli 30 ihmistä kuoli.
Venäjän käymä sota on kammottavaa ja nämä julmuudet on saatava loppumaan. Putin, hänen hallintonsa ja jokainen sotarikoksiin syyllistynyt on saatava kansainvälisen sotatuomioistuimen eteen vastaamaan teoistaan.
Sodan kauhuista tietoisena on vaikeaa keskittyä arkeen. Arki on kuitenkin se, mihin meidän pitää nyt kiinnittyä, ja pitää huoli siitä, että tänne saapuneet ukrainalaiset pääsevät arkeen kiinni. Lasten ja nuorten oikeus kouluun on siihen yksi keskeisimmistä keinoista.
Vierailu Jyväskylään ja Minna Canthin päivä
Vierailin 17.3. Jyväskylässä, jossa vietettiin kasvatustieteellisen tiedekunnan Minna Canth -juhlaa. Sain kunnian luennoida Minna Canthista, jonka elämäntyö on todella merkittävä osa suomalaista historiaa. Luennollani halusin piirtää tasa-arvon aikajanaa, lempeydellä kyseenalaistaa ajatteluamme ja rohkaista toimintaan. Koko puheeni otsikolla “Naiskysymys, ihmiskunnan kysymys” on luettavissa täällä.
Tapasin myös yliopiston rehtoria, kasvatustieteellisen tiedekunnan, avoimen yliopiston ja kaupungin johtoa ja kävimme hyvää keskustelua esimerkiksi kasvatus- ja opetusalan koulutuspaikoista. Lisäksi sain kuulla kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden opinnoista ja osallistumisesta tutkimushankkeisiin.
Sanattomaksi ja kiitolliseksi teki Jyväskylän yliopiston antama Minna Canth -tunnustus. Tasa-arvotyö ja ihmisoikeudet ovat poliittisen työni ytimessä, joten tämä tunnustus tuntuu erityiseltä.
Päivä Kankarepuiston päiväkodissa
25.3. oli erityisen tärkeä työpäivä. Sain vierailla Jakomäessä Kankarepuiston päiväkodissa ja viettää koko päivän varhaiskasvatuksen osaavien ammattilaisten ja upeiden lasten kanssa. Kiitos, että kerroitte kuulumiset ja otitte osaksi arjen työtänne.
Olen aina ollut vakuuttunut siitä, että meillä kaupungilla on töissä työlleen omistautuneita aikuisia, ja tämä päivä syvensi edelleen luottamustani tätä ammattitaitoa kohtaan. Helsinkiläiset lapset, heidän vanhempansa ja koko henkilöstö ansaitsevat laadukkaan varhaiskasvatuksen ja sille suotuisat edellytykset.
Baskimaan opetusministeri vierailulla Helsingissä
“Tämä on meille unelmaa.”
Näin kommentoi odotettu vieras, Baskimaan opetusministeri Jokin Bildarratz Sorron, jonka sain vastaanottaa tutustumaan Jätkäsaaren peruskouluun maaliskuun lopulla. Ministeri, varaministeri ja kansliapäällikkö olivat tutustumassa suomalaiseen koulutusjärjestelmään ja esittelin heille Jätkäsaaren peruskoulua yhdessä koulun johdon kanssa.
Tapasimme koululaisia aamunavauksessa, englannin ja espanjan tunneilla sekä keskustelimme koulun johdon kanssa. Erityisen vaikutuksen teki kouluvuoden jakaminen teemoihin ja tilojen pedagoginen käyttö. Oli helppoa olla ylpeä meistä, kun vieraat olivat niin vaikuttuneita.
Osallistuin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan esihenkilöpäivään
Olin mukana, kun kasvatuksen ja koulutuksen esihenkilöt kokoontuivat torstaina 7.4. ensi kertaa poikkeusajan jälkeen tapaamaan toisiaan kasvotusten. Tilaisuuteen oli kutsuttu kaikki toimialan esihenkilöt. Tunnelma oli lämmin ja välitön, monet eivät olleet nähneet toisiaan kasvotusten aikoihin.
Esihenkilöiltapäivässä käsiteltiin muun muassa kaupunkistrategiaa, yhdessä onnistumista ja koulutuksen tulevaisuutta. On aina mahtavaa nähdä ja kuulla kasvatuksen ja koulutusten ammattilaisia. Itse ajattelen, että Helsingin uudessa strategiassa kasvatus ja koulutus korostuvat – onhan koko strategian monimerkityksellinen nimi Kasvun paikka.
Tavataan maanantaina 11.4. Käpylässä
Käpylän alueella on käynnissä tärkeää keskustelua koulujen väistötiloista ja tulevista päätöksistä. Käpylä-seuran aktiivisuus on hieno esimerkki kansalaisaktiivisuudesta ja saimme ilokseni järjestymään keskustelutilaisuuden maanantaille 11.4. klo 18 Käpylän kirkossa.
Tervetuloa mukaan keskustelemaan, kaikki käpyläläiset ja toki muutkin!
Nasima
Kommentit