Hätäkokous ei auta, jos ratkaisuja ei toteuteta

Olen puhunut varhaiskasvatuksen henkilöstöpulasta jo pitkään. Ministeri Honkosen koolle kutsuma hätäkokous voidaan tietenkin pitää. Helsingin ehdotukset voi kuitenkin toteuttaa ihan ilman kokouksiakin: ehdotuksemme ovat olleet ministeriön suuntaan selkeitä, mutta niitä ei ole toteutettu.

Pääkaupunkiseudun kaupungit tarvitsevat vuoteen 2030 mennessä yhteensä 5000 uutta korkeakoulutettua varhaiskasvatuksen työntekijää. Tämä tarkoittaa, että uusia korkeakoulutettuja tulisi valmistua vuosittain vähintään 600 Uudenmaan alueella. Tämänhetkiset koulutusmäärät riittävät kattamaan tarpeesta noin puolet. Helsinki on aktiivisesti edistänyt koulutusmäärien nostoa saamatta siihen vastakaikua. Jokainen aliresursoitu vuosi lisää painetta kasvattaa aloituspaikkoja vielä enemmän seuraavina vuosina.

Varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaan vaikuttamiseksi sisäänotot myös työn ohessa suoritettavaan monimuotokoulutukseen varhaiskasvatuksen opettajiksi tulisi vakinaistaa vähintään vuoteen 2027 asti. Helsingin yliopisto ja Helsingin kaupunki ovat laatineet tästä hakemuksen OKM:lle, joka lähetettiin loppuvuodesta 2021. Hakemukseen ei ole vielä vastattu.

Helsingin kaupungille tulisi myös myöntää järjestämislupa kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoon, jotta kaupunki voisi itse kouluttaa varhaiskasvatuksen lastenhoitajatehtäviin. OKM on hylännyt kaksi aiempaa hakemusta sillä perusteella, että alueen nykyiset järjestämisluvat riittävät. Pula lastenhoitajista on kuitenkin pysynyt.

Jokainen varhaiskasvatuksen osaaja on kullanarvoinen ja tarvitsemme kaikkia ammattiryhmiä. Kaikille varhaiskasvatuksen ammattilaisille on tarvetta ja tiimien moniammatillisuus on tärkeää. Varhaiskasvatuksen sosionomeilla on oma koulutuspolkunsa, joka johtaa tiettyyn tehtävään, ja toimenkuvaan, joka eroaa varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksesta ja toimenkuvasta. Varhaiskasvatuksen sosionomien työskentely opettajina ei ratkaise työvoimapulaa. Meillä on tälläkin hetkellä monta varhaiskasvatuksen sosionomin paikkaa auki. Toivotan aivan kaikki varhaiskasvatuksen ammattilaiset lämpimästi tervetulleeksi meille töihin. Siitä kiittää niin kaupungin lapset ja perheet kuin meidän loistava nykyinen henkilöstömmekin.

Helsingin ratkaisut: Palkkaohjelmassa ohjaamme lisää palkkaa varhaiskasvatukseen erityisesti niihin ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen päiväkoteihin, joissa on suurimmat rekrytoinnin vaikeudet, sekä niihin päiväkoteihin varhaiskasvatuksessa, joissa halutaan edistää alueellista yhdenvertaisuutta. Paljon kiitosta saanutta nopean avun lastenhoitajasijaistoimintaa laajennetaan. Lisäämme kaupungin oman tuotannon oppisopimus- ja täydennyskoulutusta. Nämä keinot ovat tärkeitä, mutta nyt puhutaan niin massiivisesta osaajapulasta, ettei sitä yhden kaupungin keinovalikoimalla ratkaista.

Ministeriössä voitaisiin aloittaa näistä Helsingin ehdotuksista jo ihan ilman hätäkokouksiakin. Aiheesta keskusteltiin tänään Ylen aamussa, lähetyksen voit katsoa täältä: https://areena.yle.fi/1-50970658

Kommentit

Jätä kommentti